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Markuz Wernli Saitô + Hansam Son

Markuz Wernli Saitô
+ Hansam Son

마르쿠즈 베른니 사이토
+ 손한샘

DANCING COOKS - The No-Menu Restaurant in Seoksu Market.


From September 1st to 30th, Wednesday through Sunday nights, Han Sam Son and Markuz Wernli Saitô invite hungry guests to bring their own ingredients and join their cooking improvisation at the Seoksu Marketplace. Local foods, recipes and cooking skills are being exchanged instead of money at this art restaurant.

Cooking without any given menu or ingredients necessitates a spontaneity and inventiveness only achieved through open dialogue. The eatery's interior is specifically designed to facilitate these alternative exchanges: a small, light-filled space dominated by one table where guests spread out their food and menu ideas. Contrary to cooking at home, this restaurant offers a space for conviviality, surprising culinary outcomes and, yes, a pizza oven on wheels.

DANCING COOKS is an experimental model for running a vibrant shop with little means that attracts new audiences. Passion and inspiration will turn a scruffy vacant store into an artful dining place. On a modest budget the artists have salvaged discarded bricks to build the pizza oven, and have made kitchen furniture from leftover wood. To engage a demographically wide range of the population into the food sharing experience the “dancing cooks” are organizing workshops in pizza baking and local food scavenging, invite guest chefs, and maintain a blog to keep track of the culinary accomplishments (surprises, that is!).

Because the restaurant is located in an economically very volatile marketplace, the artists were eager to introduce their enterprise in a non-threatening way by integrating the neighboring business owners in the planning and realization. In close collaboration with the surrounding vendors, the artists are realizing the Food Guide to the Seoksu Marketplace for promoting locally grown and crafted provisions to the guests of DANCING COOKS and beyond.


춤추는 요리사 - 석수시장의 메뉴 없는 식당

9월 중 매주 수요일부터 일요일까지 저녁마다 손한샘 작가와 마르쿠즈 베른리 사이토는 석수시장에서 배고픈 손님들을 초대하여 그들이 직접 가져온 재료를 가지고 즉석에서 함께 요리하는 프로그램을 운영한다. 이 예술 식당에서는 지역의 음식, 요리법 그리고 조리기술 등이 돈을 대신하는 교환가치가 된다. 정해진 메뉴나 재료 없이 요리하는 것은 단지 열린 대화를 통한 자발성과 창의성을 필요로 할 뿐이다. 식당 내 인테리어는 이러한 대안적 소통과 교류가 가능하도록 특별하게 고안되었는데, 자그마하고 조명으로 밝혀진 공간에는 하나의 테이블이 자리하고 있고, 손님들은 이 테이블에 그들이 만든 음식을 차리고 메뉴에 대한 아이디어를 펼칠 수 있다. 집에서 요리하는 것과는 달리, 이 식당은 연회를 위한 장소와 예상할 수 없는 놀라운 요리의 결과물들 그리고 이동식 피자 오븐을 제공한다.

‘춤추는 요리사’는 새로운 관람객을 매료하는 작은 수단으로써 생동감 넘치는 가게 운영에 대한 하나의 실험적 모델이다. 열정과 영감이 낡고 텅 빈 가게를 예술적인 식당 공간으로 변화시킬 것이다. 얼마 되지 않는 예산을 가지고, 작가들은 버려진 벽돌들을 모아 피자 화덕을 만들었고, 남겨진 목재를 이용하여 부엌용 가구를 만들었다. 인구 통계학적으로 넓은 범위의 사람들을 음식 체험을 공유하는데 참여시키기 위해 ‘춤추는 요리사’는 피자 굽기와 지역 음식에 대한 워크숍을 진행하고, 요리사를 손님으로 초대하며 요리의 놀라운 성과들을 기록하는 블로그를 운영할 계획이다. 식당이 경제적으로 불안정한 시장 터에 위치하고 있기 때문에, 작가들은 기획과 실현에 있어서 이웃의 상점주인들을 결합시키면서 작가들의 사업을 위협적이지 않는 방식으로 알리고자 노력하였다. 주변 노점상인들과의 친밀한 협업 속에서 작가들은 ‘춤추는 요리사’를 찾는 손님들과 그 이외의 사람들에게 지역에서 자란 재료로 만들어진 음식을 알리기 위해 석수시장 음식 안내서를 만들고 있다.

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